Ново поколение „умни домове“ ще се грижи за нас

„Умни домове“, които ще усещат, когато техният обитател се разболее или забрави да си вземе лекарството, скоро ще бъдат широко разпространени, смятат учени, цитирани от „Дейли телеграф“.
Д-р Джим Бригс от Университета в Портсмут помага в дизайна на новото поколение недвижими имоти, които имат за цел да помагат на уязвими хора да живеят по-независимо. Неговият екип разработва сензори, които ще отчитат всякакви нарушения в ежедневния начин на живот, които могат да означават, че обитателят на дома има нужда от помощ. Устройства в къщата ще проверяват дали шкафовете и хладилниците са добре заредени с храна и ще изпращат автоматични сигнали за тревога, ако обитателят падне или се нарани по някакъв начин. Сензорите ще могат да активират аларми срещу крадци и ще изключват отоплението и осветлението в стаи, които са необитаеми по-дълго време.
Цялата информация, получена от сензорите, би могла да се публикува в уебсайт и да се наблюдава от някой роднина. „Необходимите технологии отдавна са изобретени, ние просто ще ги интегрираме в сензори, които ще са много по-сложни“, обяснява д-р Бригс. Според него подобни устройства могат да се инсталират във всяка стая от дома. „Сензори могат да наблюдават хладилника, за да знаете дали родителите ви се хранят правилно, устройство, разпределящо лекарства, може да следи дали взимат редовно предписаните им медикаменти, друго може да отчита температурата на водата, която тече в банята“, казва още той. Според него обаче сензорите ще трябва да са оборудвани със системи с изкуствен интелект, за да могат да запаметят навиците на обитателите на къщата. „Не става въпрос за инсталиране на камери във всяка стая, а за технология, която ще ви позволи да разберете дали майка ви е станала в 8 часа сутринта и си е стоплила вода за чай в 8:30, както всеки ден. Сензорите обаче трябва да са достатъчно умни, за да се вдигат фалшива тревога, ако тя е решила да полежи още малко, или пък да пие сок вместо чай“, обяснява д-р Бригс.
Той и колегите му са получили 128 хил. паунда от правителствен фонд за своите изследвания, които се осъществяват с компанията PassivSystems за домашни технологии, базирана в Нюбъри.


Станете почитател на Класа