Мисълта за парите ни прави нещастни

Идеята, че щастието не се купува с пари, не е нова, но сега белгийски учени доказват, че дори и мисълта за тях намалява удоволствието от малките радости в живота, съобщи „Физорг“.
Изследователи от Университета в Лиеж са провели експеримент с над 350 доброволци с различни професии. Те били разделени произволно на две групи. На първата била показана снимка на пачка банкноти, а на другата група била дадена същата снимка, но силно разфокусирана. След това участниците били помолени да оценят способността си да изпитват положителни емоции вследствие на приятни преживявания. Резултатите показали, че хората, на които била показана по-ясната снимка, оценили по-ниско способността си да се радват на живота.
В отделно проучване 40 ученици били помолени да опишат своето отношение към шоколада. На част от тях също била показана снимка на пари, а на останалите – снимка на неутрален обект. След това на участниците били раздадени парчета шоколад. Онези, които наблюдавали снимката с парите, запазили приятното усещане в продължение на средно 32 секунди, докато останалите успели да се порадват на лакомството 13 секунди повече.

Станете почитател на Класа