“Атлантис“ се завърна от последната си космическа мисия

Космическата совалка „Атлантис“ кацна вчера следобед с шестчленния си екипаж на космодрума „Кейп Канаверал“ в космическия център „Кенеди“ във Флорида, с което приключи 25-годишната й звездна кариера, съобщи Си Ен Ен.
„Атлантис“ се отдели от обновената и почти изцяло завършена Международна космическа станция на 354 км над Индийския океан в неделя. По време на тази последна мисия совалката достави 8-тонния и дълъг 6 метра руски изследователски модул „Рассвет“ с 1,5 тона товари на НАСА, който бе инсталиран успешно. Модулът е предназначен за биотехнологични експерименти на станцията. За 12 дни астронавтите извършиха три излизания в открития космос, по време на които замениха агрегатите и батериите, необходими за работата на станцията.
След първия си полет през 1985 г. “Атлантис“ изведе в орбита сондата „Магелан“, която картографира 98% от планетата Венера. Совалката изведе и космическия апарат „Галилео“. Той събира данни за Юпитер и луните му в продължение на осем години. НАСА планира още две мисии на совалки, преди да приключи програмата – на „Дискавъри“ през септември и на „Индевър“ през ноември.

Станете почитател на Класа