Протеинът на стреса може да спре стареенето

Протеинът HSP10, известен като „протеин на стреса“, може да спре процеса на стареене, съобщи електронното издание „Физорг“.
Функциите на HSP10 (Heat Shock Protein) включват наблюдение и организиране на взаимодействията на протеините в организма. Той отговаря на стреса от околната среда, предизвикан от физическо натоварване или инфекции, като производството му в клетките се увеличава. Учени от Ливърпул заедно със свои колеги от Университета в Калифорния са установили, че повишените нива на HSP10 в митохондриите – енергийните генератори в клетките, могат да спрат процесите на стареене в организма, като запазват мускулната сила.
Протеинът HSP10 се синтезира по естествен път във всички живи организми. Учените наблюдавали ролята на HSP10 в клетките, за да разберат как остаряващата мускулна тъкан може да се възстанови от стреса. Те са изследвали ролята на протеина в митохондриите, тъй като именно там се произвеждат нестабилни химикали, което може да увреди части от клетката. Смята се, че тези увреждания играят важна роля в процеса на стареене, при който мускулите отслабват и стават по-податливи на стреса. В отговор на този стрес нивото на HSP10 се увеличава, което помага на клетките да се справят с вредите и да се възстановят по-бързо. Изследването има за цел да покаже, че загубата на мускулна маса с възрастта не е неизбежна, а това може да има голямо значение за здравните грижи за възрастните в бъдеще, които са особено податливи на мускулни травми. Между 50- и 70-годишна възраст губим близо 25-30% от мускулната си маса. Паданията – основната причина за травми и смърт при хората над 65-годишна възраст, често са пряко причинени от намаляването на подвижността и отслабената мускулна система. Затова учените смятат, че трябва да се потърсят начини за изкуствено синтезиране на HSP10 в организма и той да бъде използван за терапевтични цели.

Станете почитател на Класа