Алергиите намаляват риска от рак

При страдащите от алергия вероятността да се разболеят от рак е по-малка от тази при другите хора, твърдят учени, цитирани от „Дейли мейл“. Според тях нежеланите реакции стимулират имунната система, помагайки да се предотвратят други потенциално фатални състояния.
Изследователите са открили, че при астматиците вероятността да се разболеят от рак на яйчниците е 30% по-малка от при другите, а при децата с алергии, предизвикани по въздушен път, вероятността да развият левкемия е 40% по-малка, отколкото при техните връстници.
„Необходима е още работа, но цифрите показват, че алергията е статистически важен протективен фактор“, твърди д-р Зубен Муба – епидемиолог в Тексаския технически университет, ръководител на проучване за рака на яйчниците.
Доктори от университета „Корнел“ в САЩ също откриват, че при деца с алергии, произлизащи от въздуха, намалява процентът на разболелите се от рак на гърлото, кожата, дробовете и червата.
Канадски проучвания показват, че алергията или сенната хрема намаляват шанса от рак на пакреаса с до 58%.
„Алергиите общо активизират нашата имунна система“, заяви д-р Роналд Кристъл от медицинския център „Уейл Корнел“. „И аз съм се сблъсквал със скептицизъм в тази сфера, но макар и трудно, проучванията го доказват“.

Станете почитател на Класа