Откъде идва склонността да рискуваме?

Бианка Уитман от Юнивърсити колидж-Лондон е успяла заедно с екипа си да идентифицира част от мозъка, която се активизира при рискованите или авантюристични действия, предаде „Дойче веле“.
Изследователите са наблюдавали 15 души в процесите на вземане на решения. На участниците в проучването най-напред били показани 32 неясни черно-бели снимки, на които те трябвало за съвсем кратко време да разпознаят дали се вижда къща или не. След това им били показани наред със старите снимки и нови - пак със същата задача. В крайна сметка от 4 едновременно показани фотоса хората трябвало да изберат правилните за 3,5 секунди, т.е. без време за дълго обмисляне и подробно разглеждане на изображенията. Стимулът - който успеел, щял да получи премия в банковата си сметка.
По време на теста изследователите наблюдавали чрез магнитно-резонансна томография как функционира мозъкът на участниците. Тествали и личностната им структура. На финала станало ясно, че склонността към авантюристични постъпки се управлява от един доста стар от еволюционно-биологична гледна точка регион на мозъка, наречен стриатум. В зависимост от личностната структура тази част на мозъка била повече или по-малко активна при изследваните.
Според учените готовността на хората да се впускат в рисковани начинания се обяснява и с активизирането на тези мозъчни структури, които са свързани с поощрителната система на мозъка. Постигането на успех при някоя извънредно смела постъпка очевидно е с по-голяма ценност, отколкото сигурното, но определено по-ниско възнаграждение на съответното действие. "Този мозъчен регион го има не само при хората", казва Уитман. И при животните склонността към авантюри се направлява по сходен начин.

Станете почитател на Класа