EON прави най-голямата вятърна ферма с капацитет 1000 мегавата

Най-голямата морска инсталация в света за добив на електричество от вятъра ще бъде построена до бреговете на Кент във Великобритания, съобщава „Дейли мейл“. Планът е 341 гигантски ветрогенератора да бъдат издигнати сред водите в устието на река Темза. Веднъж завършен, гигантският комплекс, наречен London Array ще има потенциал да доставя близо 1000 мегавата чиста електроенергия – достатъчна, за да задоволи потребностите над два милиона души в Кент и Източен Есекс.
Инсталацията ще започне да генерира електричество през 2012 г., навреме за олимпийските игри в Лондон, съобщава енергийната компания EON, която е участник в инициативата. Всяка от турбините ще бъде с височина от над 100 метра. Въпреки внушителните си размери генераторите няма да се виждат от сушата.

Съоръжението ще съкрати вредните емисии с 1,9 млн. тона годишно

Първата фаза на проекта предвижда изграждането на близо 175 турбини, които ще могат да генерират до 630 мегавата електричество, достатъчно, за да задоволи енергийните потребности на близо 750 000 домакинства. Според изчисления на EON съоръжението ще помогне да се намалят с 1,9 млн. тона вредните емисии въглероден диоксид годишно.
Проектът на стойност около 3 милиарда паунда ( $4,5 млрд. ) трябваше да бъде осъществен от консорциума London Array Limited, в който участват компанията EON, датската DONG Energy а доскоро и гигантът Shell. Бъдещето на огромната вятърна ферма бе поставено под въпрос, след като преди година от Shell обявиха, че се отказват от участие в начинанието.
Проектът е бил спасен от финансовия министър на Великобритания Алистър Дарлинг, който обяви стимулиращ пакет от 525 милиона паунда, които ще бъдат вложени във възобновяеми източници на енергия. В момента към проекта е включена и енергийната компания от Абу Даби Masdar.
Въпреки че London Array е внушителна като мащаби и е най-голямата морска вятърна ферма, тя бледнее пред бъдещите проекти за следващите няколко години. Съобразявайки се с целите на Европейския съюз, Великобритания трябва да започне да добива 40 процента от електричеството си чрез възобновяеми енергийни източници до 11 години. Според плановете по-голямата част от „зелената“ енергия ще дойде от 7000 ветрогенератора, които тепърва ще се изграждат на сушата и в морето.

До 11 години 40% от енергията на Острова трябва да е от възобновяеми източници.

Това е твърде амбициозно намерение, като се има в предвид, че според данни на правителството за 2007 г. Островът е задоволявал 88% от енергийните си нужди чрез газ, петрол и въглища и 15% чрез ядрено гориво, което оставя на възобновяемите източници твърдя скромен дял.
Човечеството използва силата на вятъра от зората на цивилизацията за придвижване чрез корабни платна или задвижване перките на вятърни мелници, но тази сила тепърва се впряга за производството на ток. Този вид възобновяем енергиен източник има много предимства пред класически горива като фосилните – той не замърсява природата и практически е неизчерпаем. Според данни на Световната асоциация за вятърна енергия към края на миналата година общата мощност на ветрогенераторите в световен мащаб е била 121 гигавата електричество. Начело на тази класация се нареждат САЩ със съоръжения с обща мощност 25 170 мегавата за 2008 г. Според данните на асоциацията към тази дата в България са изградени вятърни ферми с общ капацитет 158 мегавата.

Станете почитател на Класа