×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Сензация в индустрията за красота: След забраната на опасна козметична съставка, се появи боя за коса без PPD

PPD , фенилендиамин база, р-фенилендиамин, 4-фенилендиамин, 1,4-фенилендиамин, 4-бензендиамин, 1,4-бензендиамин, ал-диаминобензен, ал-аминоанилин, Orsin TM, Rodol TM, Ursol TM - това са различните имена на една от най-опасните съставки в козметиката, която вече е табу в няколко европейски страни. Ролята на PPD е да подсили цвета и удължи живота му върху косата по-дълго време. Съставката присъства в 80% от всички марки бои, особено в тъмните тонове /черно, кафяво, червено/. PPD е силен алерген и при контакт с кожата може да предизвика тежки алергични реакции върху скалпа, лицето, врата, ръцете. Той е токсичен за имунната система, нервната система, белите дробове, бъбреците и черния дроб.
През 2011 г. англичанка изпада в тежка кома, след развитие на мигновена тежка алергия от PPD След усилена борба на лекарите да спасят живота и, през ноември миналата година тя почива. След този случай ЕС издаде нови правила за използване на козметичните средства, които влязоха в сила на 3 януари 2012 г. Специално внимание е обърнато на боите за коса, като списъкът на забранените съставки в тях постоянно се актуализира. В част от европейските държави като Франция, Германия и Швеция, употребата на PPD е забранена, като тази забрана започна да навлиза постепенно и в САЩ. В България съставката PPD все още не е забранена, като разрешената доза е 6%.
Ето защо е обнадеждаваща появата на нашия пазар на качествена френска боя за коса, която не съдържа PPD. Лабораториите Елсéа създадоха боя за коса, която да подчертае натуралната красота на косите, без опасност от третиране.

Елсéа Сoloration Еxperte е гама за боядисване с висока толерантност, с 18 блестящи нюанса

Боята е подходяща за бели коси, коси без блясък, коси, изтощени от боядисване, както и за жени, алергични към амоняк, резорцин или PPD. С ЕЛСЕА капилярните фибри остават запазени, а косите изглеждат блестящи и здрави.

Какви са привилегиите, които осигурява ЕЛСЕА?
Без персулфати /Persulfates/- чести компоненти в боята за коса. В концентрация над 17% могат да предизвикат астма, увреждане на белите дробове, както и алергични реакции върху кожата.
Без парабени - синтетични консерванти, използвани за увеличаване срока на годност в козметиката. При контакт с организма, може да предизвикат алергичен контактен дерматит и раздразнение на кожата. Натрупването на парабени в организма може да повлияе на хормоналния баланс и да увеличи риска от рак на гърдата и рак на яйчниците. Тъй като може да повиши нивото на естрогена, което води до увреждане на ембриона, бременните жени трябва да избягват употребата на продукти със съдържание на парабен.
Без резорцинол /Resorcinol/ - химическо вещество, разрушаващо ендокринната система, предизвикващо раздразнение върху кожата, хипотиреоидизъм, както и нарушение в производството на хормони в организма. Особено опасен е за бременни жени, тъй като може да предизвика спонтанен аборт.
Без водороден прекис / кислородна вода/ - обезцветителят в боите за коса, познат още под името перхидрол. Оказва се, че той се явява токсичен за храносмилателната система, белите дробове и нервната система. Устанено е, че увеличава и рисковете от онкологични заболявания.
Без амоняк - компонентът в боите, който отваря кутикула на косъма, за да проникне боята в дълбочина. Установено е, че той предизвиква дразнене на очите и дихателните пътища. При ежедневен достъп до него , може да доведе и до психически разстройства. Амонякът може да причини изгаряния и алергични реакции. Максималното допуктимо количество в боите за коса по закон не трябва да надвишава 6%.
Без 4-АВР - страничен продукт, често срещан в боите за коса. Той повишава риска от карциногенни заболявания.

 

Станете почитател на Класа