Чуйте как бие сърцето на Земята

През септември 1990 г. група учени пробили дълбока дупка, проникнала на дълбочина 9191 метра в земната кора. Става дума за KTB superdeep borehole – eдна от най-дълбоките дупки, правени някога на планетата.

По-дълбоки от нея са Колският свръхдълбок сондаж, който се състои от няколко дупки, най-дълбоката от тях – СГ-3 – достига 12 262 метра и е вписана в Книгата на рекордите „Гинес“, и два нефтени кладенеца в Катар и на остров Сахалин.

KTB superdeep borehole се намира в Германия, на границата с Чехия – учените искали да пробиват точно на мястото, където преди 300 милиона години се сблъскали два огромни участъка от сушата и се образувал супреконтинентът Пангея.

Експериментът с дълбоката дупка дал неочаквана информация за структурата на земната кора, позволил да се получат нови данни за температурния състав на кората, сеизмичните колебания и т.н.

Но преди без внимание оставаше такъв аспект като звука в недрата на планетата.

И ето, сега холандската художничка Лоте Геевен е поправила тази грешка. Тя е пътувала до най-дълбокото място на планетата, за да запише това, което е нарекла „Звукът на Земята“ (The Sound of the Earth).

Пътуването ѝ надолу е било придружено от екип сеизмолози, геофизици и инженери и поредица от записани звуци, които тя твърди, че не звучат точно по този начин, но са обработени така, че да можете да ги чуете.
megavselena.com/

Станете почитател на Класа