Голям метеорит се вряза в Луната

Астрономите от НАСА са регистрирали в нощта на 17 май голям метеорит да пада на Луната в Морето на дъждовете. Светлината от удара е можело да се наблюдава и с невъоръжено око. Енергията на взрива се оценява на 5 тона тротилов еквивалент, а масата на метеорита е около 40 кг. Предполага се, че той е образувал кратер с диаметър около 20 м.
От НАСА очакват да получат снимка чрез апарата Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), която ще даде възможност точно да се определят мястото и размерите на метеорита.
Американската агенция наблюдава от 2005 г. всички падащи на Луната небесни тела по програмата Lunar Impact Monitoring. Тъй като Луната няма атмосфера, то метеоритите не изгарят, а достигат цели повърхността. Мястото може да бъде засечено благодарение на искрите при съприкосновението с повърхността.
Наблюдаването на метеоритите към Луната е важно, за да се следят тела, които могат да застрашат нашата планета. В същата нощ учените са наблюдавали и няколко метеорита да влизат в атмосферата на Земята, които те предполагат, че са от същия поток.

Станете почитател на Класа