Разчетоха сънищата ни с помощта на мозъчно сканиране

Японски учени използваха скенери MRI, за да покажат картините, които хората виждат в ранния етап на съня си, предаде Би Би Си. Според изследването им те са постигнали 60 на сто точност при разчитането на съня. Сега екипът иска да установи дали мозъчната дейност може да бъде използвана за дешифриране на други аспекти от съня, например емоции. Проф. Юкиясу Камитани от ATR Computational Neuroscience Laboratories в Киото заяви, че е бил сигурен във възможността да се декодира сънят, поне в някои негови аспекти.
Още от Древен Египет хората се опитват да разберат съня, но сега учените са намерили по-пряк път към записване на нощните ни видения. Използвали са MRI скенери за наблюдение на трима души по време на съня им. В момента, когато доброволците започвали да заспиват в скенерите, изследователите ги събуждали и ги карали да разкажат какво са видели. Всяка спомената от тях картина, независимо дали бронзова статуя, ключове или ледени върхове, е била отбелязана, независимо колко сюрреалистична е била. Опитът е бил повторен над 200 пъти за всеки участник.
След това резултатите били използвани за изграждане на база данни с обекти, поставени в отделни визуални категории. Доброволците били сканирани отново, но в будно състояние, докато гледали картини на компютър. Така те можели да наблюдават специфичните модели на мозъчна активност, съответстващи на визуалните изображения.
На следващия етап на тест в сънно състояние чрез мониторинг на мозъчните сканирания учените успели да посочат с 60 % точност какво виждат участниците в експеримента.
 

Станете почитател на Класа