Германски учени: Гледането на порно онлайн води до риск от загуба на паметта

Хората, които са пристрастени към гледането на порно и еротика в интернет рискуват да загубят работната си или краткосрочна памет, което може да има сериозни последици за живота им като цяло. Това разкриха психолози от университета „Дуисбург-Есен“ в Германия, цитирани от британския в.“Дейли мейл“.
Учените са провели първото по рода си изследване на 28 хетеросексуални мъже на средна възраст 26 години. На доброволците са предоставени за гледане, както порнографски изображения, така и такива от несексуален характер. Във втората група е имало изображения на хора от различни професии: занимаващи се със спорт, носещи оръжия, смеещи се.
По време на сеанса участниците е трябвало да натискат икони с "да" или "не" в зависимост от това дали им се струва, че се показва същата картина, каквато се е появила преди 4 слайда.
Мъжете грешели много по-често при определяне на дублиращите се изображения, когато им показвали порнография, в сравнение със сесиите, където те гледали образи с несексуално съдържание.
Средностатистически, гледайки порнография, верните отговори са дадени в 67% от случаите, докато при изображенията без сексуални конотации, този показател достига до 80%.
Според изследователите, това може да се обясни с влиянието върху когнитивния процес при сексуална възбуда.
"Сексуалната възбуда е пречка за работната памет, която е важен аспект на отговорно поведение," - подчертава Кристиан Лайер един от авторите на изследването.

Станете почитател на Класа