Големият каньон се оказа на възрастта на динозаврите

Големият каньон в САЩ е на същата възраст като динозаврите. Това твърди изследване на учени от Калифорнийския технологичен институт, публикувано в сп. „Сайънс“, Според тях ерозията на скалата е започнала преди 70 милиона години, много по-рано, отколкото се смяташе досега. Не всички геолози обаче са склонни да се съгласят с това, отбелязва италианският в. „Кориере дела сера“, който представя дългогодишната полемика по въпроса.
Ребека Флауърс и Кенет Фарлей от Калифорния са убедени, че когато древното корито на река Колорадо започва да дълбае като нож в торта улеи в скалата на север в Аризона, Земята е била населена от динозаври. Това се е случило преди 70 милиона година, а не преди 5-6 милиона, както датират досега едно от най-впечатляващите природни забележителности на планетата. Според тях речните води започват да прекрояват скалата в последния период на мезозойската ера – Креда.
Пропастта, издълбана от река Колорадо е дълга 446 км, дълбока 1600 м и широка 29 км.
За да изчислят възрастта на каньона, американските геолози измерват натрупването на хелий в апатит – минерал, който е намерен в долната част в западния край на каньона. Методът се базира на радиоктивното разпадане на атомите на уран и торий в атоми на хелий, което става само под определена температура.
Геологът Карл Карлстрьом от Университета в Ню Мексико обаче оспорва това изследване.
Други колеги го подкрепят. Те смятат, че историята на Гранд Каньон е много по-сложна и че западната и източната му част са се образували независимо една от друга и едва по-късно са се получили сегашните форми.

Станете почитател на Класа