Лекарство за захарен диабет връща паметта при Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер, от която страдат милиони хора по света, може да се лекува с обикновен медикамент срещу захарен диабет. Такива надежди дават изпитанията с мишки, извършени от американски учени от Медицинското училище към Тексаския университет, съобщава Medical Xpress. Ръководителят на екипа Кели Дайнли и нейните колеги са използвали за тестовете мишки, чиято наследствена информация е била генетически модифицирана, за да се имитират симптоми на Алцхаймер и специално на когнитивни нарушения.
После медиците дали на гризачите росиглитазон, който в САЩ се продава под името Avandia. Този препарат от групата на тиазолидиндиона се използва за лечение на инсулинонезависимия захарен диабет. В резултат паметта на мишките се подобрила, както и способността им към обучение. Освен това у животните неочаквано се нормализирала резистентността на клетките към инсулина.
Авторите на изследването са започнали подготовка за клинични изпитания при хора.
По-рано тази година бяха оповестени резултати от няколко изследвания, които потвърдиха връзката на захарния диабет с болестта Алцхаймер, припомня Лента.ру. Резистентността на клетките на главния мозък към инсулина може да се смята за един от ранните признаци за развитие на старческа деменция.

Станете почитател на Класа