Въглеродният диоксид се превръща от отрова в суровина

Въглеродният диоксид (CO2) се смята за един от най-вредните газове на света и основен причинител на глобалното затопляне, което според някои застрашава биологичното разнообразие на Земята. През последното десетилетие обаче, основно в Германия и САЩ, беше сложено начало на редица от експерименти, целящи "пагубното" действие на въглеродния диоксид за планетата да бъде неутрализирано и от опасния газ да бъдат извлечени полезни за човечеството продукти, в които, между другото, и бизнесът съзира добри възможности, пише сп. „Шпигел“.
Германски учени от провинцията Северен Рейн - Вестфалия извличат въглеродния диоксид от атмосферата чрез водорасли, които се хранят с газа и могат да бъдат използвани за производството на биоспирт, биогорива, както и за производството на енергия от биомасата им. Американски специалисти от Денвърския униврситет пък преработват въглеродния диоксид в метан, а през 2007 година калифорнийската компанията Calera започна да го използва експериметално за производството на цимент.
Всички тези опити преследват една смела енергийна визия: вместо налагането на високи санкции за изхвърлянето на вредни емисии въглероден диоксид в атмосферата занапред, с помощта на   науката, фирмите трябва да започнат да се борят за въглеродния диоксид като за ценна суровина с богато приложение. Според привържениците на теорията за глобалното затопляне 34-те милиона тона въглероден диоксид, изхвърлени в атмосферата през 2011 година, са твърде много за планетата, но ако все пак се развият достатъчно приложения, считаният в момента за вреден газ въглероден диоксид може да се превърне в търсена суровина.

Станете почитател на Класа