Чака ни глобална катастрофа - ледниците в Арктика изчезват до 4 години

Към 2015-16 г. светът ще бъде изправен пред глобална катастрофа, тъй като тогава ще изчезнат напълно ледниците в акваторията на Арктика. Това прогнозира професорът от Университета в Кембридж Питър Уадамс пред в.“Гардиън“. Той призовава към вземане на спешни мерки за предотвратяване на апокалипсиса.
Професорът отдавна следи дебелината на ледената покривка в Арктика и тази година установява, че заеманата от ледници територия в полярните води се е намалила с още 500 000 кв км. Данните от подводници сочат че ледът е загубил 40% от своята дебелина от 80-те години на миналия век насам  Уадамс  смята, че  през лятото на 2015-2016 г. Арктика съвсем ще остане без ледници. От една страна това ще открие достъпа до богатите ресурси на континента. Но от друга – ще предизвика рязко затопляне, защото разтапянето на  вечния лед в арктическия шелф ще доведе до отделяне на метан в огромни количества.
На Уадамс може да се вярва, той предрече голямото разцепване на ледовете и потъването им във водата през лятото на 2007 г.
Според професора трябва спешно да се спре повишаването на температурите. Затова не е достатъчно само да се намалят емисиите на въглероден двуокис, а трябва да се приложат най-новите геоинженерни практики, като отразяване на слънчевите лъчи, избелване на облаците и захранване на океаните с минерали, които да абсорбират въглеродния газ.

Станете почитател на Класа