Ще може ли човек да прекоси Антарктида през зимата на ски?

Прочутият британски пътешественик сър Ранулф Файнс иска да стане първият човек, който е пресякъл Антарктида през зимата на ски, предаде Би Би Си.
Историческата експедиция ще трае 6 месеца в условия на антарктическа нощ. Температурите в някои отсечки от пътя й могат да достигнат минус 70 градуса по Целзий.
Екипът на Файнс планира да започне пътешествието на 21 март 2013 г. - в деня на пролетното равноденствие. Експедицията ще акостира  на тихоокеанското крайбрежие на  ледения континент на плато, високо 3000 м. Мястото и времето не са избрани случайно – на този ледник преди 100 г. умира капитан Робърт Скот- британски полярник, един от откривателите на Южния полюс. Това става в началото на антарктическата зима.
Крайният пункт на мисията – крайбрежието на замръзналото море Роса – на 3 200 км от стартовата точка.
68-годишният Ранулф Файнс бе първият човек, който успя да обиколи Земята по нулевия меридиан, а после и по 180-я, стигайки Южния и Северния полюси.
Той е и най-възрастният британец, покорил Еверест. През 1984 г. името му бе записано в Книгата на рекордите на Гинес като „най-великият от живите изследователи на света“.
В интервю за Би Би Си Файнс разказва, че идеята за бъдещата антарктическа експедиция е възникнала преди 25 г., но тогава му е изглеждала невъзможна за реализиране.
По време на похода полярниците ще събират данни за състоянието на ледовете и климатичните промени. Научната лаборатория ще пътува на два булдозера, които ще следват скиорите. Машините ще бъдат  с термообвивки, за да не замръзват двигателите им. Скиорите ще имат наземни радари, с които да откриват пукнатини в леда под снега, които са опасни и някъде достигат до 70 м.
Участниците в експедицията вече са провели тренировки в северна Швеция при температури минус 40 градуса по Целзий. Опасенията им са дали техниката и оборудването ще издържат в екстремните полярни условия.
Експедицията иска да събере дарения за благотворителната организация Seeing is Believing, която помага на хора да възстановят зрението си.

Станете почитател на Класа