Създаден ли е изкуствен интелект?

Руски учени първи в света създали компютърна имитация на човешки разум. Разработената от тях програма „Евгейний” само с 0,8 процента изостава от възможностите на човешкия мозък. Тя била призната за най-добрата на състоялия се в Англия Международен конкурс за кибернетически интелект, съобщи "Гласът на Русия".
Всички програми-участнички в „мозъчния щурм” трябвало да издържат т.н. тест на Тюринг. Този английски математик се смята за създател на компютърната техника. Той изобретил имитационна игра, която дава възможност да се отличи кой е твоя събеседник – машина или човек. Правилата са прости: екзаменаторът разговаря с анонимни лица, които отговарят на неговите въпроси. В зависимост от качеството той разпознава „самозванеца” – компютърната програма. Както е известно, живото общуване е неизпълнима задача за събеседник-робот.

Първите програми, които се тестирали по Тюринг, повече приличали на шега и един вид подвеждали човека, разказа за „Гласът на Русия” докторът на физико-математическите науки, завеждащият отдел в Института за приложна математика „М.Келдиш” Михаил Горбунов-Посадов:

- Те питали, променяйки думите във въпросите, които им задавали. И човек, който трябвало да отговаря, действително мислел, че с него разговаря напълно разумен човек. Разбира се, това впечатление не можело да трае дълго, но се запазвало за известно време.

Според учения, такава програма не решавала никакви сериозни задачи, а само се опитвала да създаде илюзии у партньора. И такава програма не може да бъде наречена интелект. Въпреки това, не може да се говори, че разработките в това направление са безсмислени, отбелязва специалистът:

- Това, че ние се занимаваме с таква разработки не е празна работа. Това действително е анализ на различни лингвистични, морфологични и синтаксически моменти. Речта от страна на машината трябва да бъде построена достатъчно прецизно, тъй като в противен случай човек няма да я възприеме като партньор. За да се достигне до такова равнище са необходими усилия, които не са безплодни, т.е. в много отрасли те се оказват полезни.

За сега възможностите на машината са ограничени. Но се смята, че ако тя успее да „излъже” човек при отговорите на 30% от въпросите, то може да се говори за наличието на изкуствен интелект. Руската програма „Евгений” на 150 предложени диалози достигнала резултат 29,2%. По такъв начин от еталонната цифра тя изостанала само с няколко десетки процента. Този резултат направи отборът на Русия победител в конкурса.

Програмисти са убедени, че за сметка на такива разработки може да се направи онова, за което мечтае съвременното човечество – да се научи компютъра да разбира смисъла на зададения въпрос при търсенето на информация в интернет.

Станете почитател на Класа