След „Любопитство“ НАСА праща на Марс и „Проницателност“

Американската космическа агенция НАСА оповести плановете си да изпрати на Марс през 2016 г. още един апарат, съобщи Асошиейтед прес.  Insight ("Проницателност") ще има за задача да изследва ядрото на Червената планета и да даде информация за размера, състава и температурата му. На апарата ще има уреди, изработени от френски и германски специалисти.
От три мисии, включени в програмата Дискавъри, НАСА избра пак марсианска. Останалите
две предвиждаха изпращане на апарати до Титан, спътника на Сатурн и до една от кометите, които се движат по близка до Слънцето орбита. Изборът в полза на  Insight е бил мотивиран с относително ниските финансови разходи и с възможността полетът да се реализира в близко време. Апаратът „Проницателност“ няма да струва повече от 425 милиона долара, смятат експерти. Франция ще изработи сеизмограф, който трябва да разкрие има ли на Червената планета „марсотресения“, подобни на трусовете на Земята. Германска сонда ще пробва да пробие 9 метра под повърхността, за да се разбере какво се съдържа там.
Програмата ще се ръководи от същата лаборатория - Jet Propulsion Lab, която отговаря  за марсохода Curiosity („Любопитство“), кацнал успешно на 6 август на планетата. За него бяха изразходвани 2,5 милиарда долара, а задачата му е да изследва повърхността на Марс.
Решението на НАСА да стартира втора марсианска мисия предизвика критики в някои научни среди, които смятат, че се подценяват други части на Слънчевата система. От 2001 г. насам, когато агенцията одобри изпращането на сондата New Horizons на Плутон, цялото й внимание е насочено към Марс. New Horizons тръгна за Плутон през 2006 г. и трябва да се
приближи до него през февруари 2015 г.
НАСА, съвместно с Европейската космическа агенция (ЕКА) имаше планове за още две марсиански мисии, за 2016 и 2018 г. Но миналата година американската агенция се отказа от тях, мотивирайки се с недостиг на средства. Двете съвместни мисии бяха оценени на 1,4 милиарда долара.

Станете почитател на Класа