Цезаровото сечение влияе отрицателно върху главния мозък

Раждането по естествен път, за разлика от цезаровото сечение, отключва в главния мозък на новороденото производството на специфичен протеин, който стимулира развитието на мозъка в процеса на растежа на организма и впоследствие регулира различните му функции при възрастните. Откритието е на учени от Йейлската медицинска школа.
Става дума за протеина UCP2, който отговаря за краткосрочната и дългосрочна памет, за пространствената ориентация, а също участва в механизма на формиране на емоциите.
Авторите установили, че една от основните  функция на UCP2 е участието му в процеса на използване на съдържащите се в кърмата дълговерижни мастни киселини, най-важните източници на енергия за невроните, което е особено важно в перинаталния период. UCP2 участва и в регулирането на такива процеси в мозъка на възрастни, като предаването на енергия, клетъчната пролиферация, невропротекцията и стимулацията на синаптичните връзки.
Изучавайки връзката между начина на раждане и нивото на UCP2 при мишки, учените разбират, че физиологичният стрес при родените по естествен път животни инициира активно производство на този протеин в хипокампуса. В същото време нивото му в хипокампуса на мишките, родени със секцио, се оказва много по-ниско.
„Наблюдаваното в последно време медицински необосновано раждане не по естествен път може да има такива дълготрайни последствия за човечеството, които ние не предполагаме“, смята Томас Хорват, шеф на екипа, цитиран от  EurekAlert!

Станете почитател на Класа