Американските знамена на Луната си стоят непокътнати

Снимки, получени от лунния орбитален апарат  LRO, показват, че почти всички американски знамена, поставени от астронавтите по програмата  „Аполо“, още стоят на лунната повърхност, предаде Би Би Си. Само един от флаговете, сложен при кацането на „Аполо 11“ през 1969 г., не хвърля сянка, се вижда на фотографиите. Това потвърждава думите на астронавта Бъз Олдрин, който при напускането на Луната забелязва, че едно от знамената е отнесено от реактивната струя на двигателя на приземилия се модул. При всяка експедиция от програмата „Аполо“ астронавтите оставяха американското знаме на мястото на кацане.
Орбиталният апарат  LRO има на борда си камера с висока резолюция, която позволява да се получат доста ясни изображения на повърхността на земния спътник.
Професор Марк Робинсън от Университета в щата Аризона, който ръководи научната програма за заснемане на лунната повърхност, е изненадан, че знамената са оцелели в условията на силно ултравиолетова облъчване и при резкия контраст в температурата. През септември 2009 г. апаратът  LRO започва на картографира лунната повърхност, като проучва и възможността за пристигане там на бъдещи лунни експедиции.
Програмата "Аполо" бе приета в началото на 60-те години на ХХ век от президента на САЩ Джон Кенеди и е част от надпреварата със СССР по време на Студената война за усвояването на Космоса.
Общият брой на мисиите по програмата "Аполо" от 1961 г. е тридесет и три. От 1968 до 1975 г. са изстреляни 15 космически кораба с екипаж на борда. От тях девет достигат до Луната, успешно кацат  шест, а лунна разходка имат шанса да направят 12 астронавти.

Станете почитател на Класа