Апокалипсисът е далече - на Вселената й остават 16,7 милиарда години

Китайски учени  прогнозираха кога ще настъпи краят на Вселената, изучавайки особеностите на тъмната енергия, съобщи daily.wired.it. Според тях денят на страшния съд ще настъпи чак след 16,7 милиарда години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science China-Physics, Mechanics & Astronomy.
Тъмната енергия е 70% от цялата енергия, която се съдържа във Вселената, и според  учените цялата космическа еволюция зависи от динамиката на тази енергия. В научните среди в света все още няма единно мнение какво представлява тази енергия, но някои от нейните характеристики могат да бъдат определени. Например, ако в един момент в
бъдещето съотношението между налягането и гъстотата на тази енергия падне под определена стойност, се предполага, че ще настъпи големият разрив, или космическият апокалипсис. Тогава гравитационното отблъскване, дължащо се на тъмната енергия, ще бъде толкова силно, че ще се разпадне цялата материя във Вселената.
„Ако можем да кажем, че ще настъпи денят на страшния съд, трябва да сме в състояние да определим и кога ще се случи това“, казват авторите на изследването. С помощта на математически модел те стигат да предположението, че големият разрив ще е след 16,7 милиарда години. Разбира се не изведнъж, а постепенно, като системите, които се държат заедно от големите гравитационни сили, ще издържат най-дълго.
Според тази схема Млечният път  ще изчезне 32,9 милиона години преди апокалипсиса, два месеца преди това Земята ще бъде откъсната далече от Слънцето, а пет дни по-рано и Луната от Земята. Добрата новина е, че ще сме сред последните, които ще  загинем - само 16 минути преди космическия край.

Станете почитател на Класа