Червеният цвят за един човек изглежда син за друг

Нови изследвания навеждат учените на заключението, че хората не виждат даден обект в един и същи цвят, съобщи „Дейли мейл“, като цитира публикация в сп. „Нейчър“.
Въпреки общоприетото мнение, че червеното е цветът на ягодите, на кръвта или на планетата Марс, някои хора могат да възприемат тези обекти в синьо. Този извод бе направен след експеримент с маймуни, съгласно който възприемането на даден цвят се формира от околната среда, но не следва никакъв предначертан модел. Ученият в изследванията на цветовите възприятия Джей Найц е инжектирал вирус в очите на маймуни, след което те са възприемали червени предмети като зелени или жълти. За отбелязване в случая е, че маймуните са реагирали на тази информация, въпреки че мозъците им не са били генетично програмирани да отговарят на червени сигнали. В резултат само 4 месеца по-късно маймуните са започнали да виждат пълните цветове за пръв път.
Освен че позволява на далтонисти да различават червеното от зеленото, тази иновативна техника би могла да възстанови зрението на слепите. Хора, страдащи от появяващата се с възрастта макуларна дегенерация, която е най-честата причина за ослепяване при възрастните, са сред милионите, които биха могли да възстановят зрението си. Забележителното е, че маймуните са били инжектирани с човешки ген, тоест същата техника може да проработи и при хората. Откритието е от 2009 г., но новото е, че то е накарало учените да проучат какво всъщност виждат маймуните. Заключението е, че няма предопределени възприятия, задължителни за всяка вълнова честота. Сега учените смятат, че макар мозъкът на хората да функционира по сходен начин след раждането, невроните не са програмирани да възприемат цветовете по еднакъв начин.

Станете почитател на Класа