Разгадаха как са били преместени великаните на Великденския остров

Изглежда че американски учени са успели да разгадаят как са били преместени гигантските статуи на остров Пасха, по-известен като Великденския остров, съобщава „Нешънъл джиографик“.Според нова теория монолитните каменни фигури са били преместени на 18 км от кариерата, където са били издълбани, без помощта на кранове, тегличи или животинска тяга. Потомците на полинезийските племена, доплували преди около 800 г. на острова, разказват, че каменните статуи „сами дошли“ на сегашните си места.
Екип американски изследователи, начело с професора по антропология и археология Тери Хант от Хавайския университет и Карл Липо от Университета в Лонг Бийч, Калифорния, успяха да демонстрират как, без каквито и да е приспособления, тези многотонни каменни чудеса е могло да бъдат транспортирани „танцувайки“.
Учените изказват предположение, че благодарение на огромния корем на статуите, преместен център на тежестта и закръглена основа те наистина е могло да бъдат „придвижени в изправено положение, като се местят поред от едната и от другата страна по т.нар. техника rock 'n' roll.
Съветът за експедиции на „Нешънъл джиографик“ финансира експеримент: пред телекамери група от 18 души успява да придвижи една от статуите, т.нар. моаи, с тегло от 5 тона и височина 3 метра. Това е станало с помощта само на въжета и през цялото време фигурата е била права. При това се създало впечатлението, че тя „танцува“. Списанието припомня, че предишни опити да бъдат преместени статуите, включително и този на Тур Хейердал през 1986 г. бяха завършили без успех.

Станете почитател на Класа