В Сахара са отглеждали крави 5000 години преди Христос

Преди цели 7000 години в Африка са живели хора, които са отглеждали крави и са произвеждали мляко. Това разкриха британски и италиански изследователи, след като анализираха останки от глинени съдове, датиращи 5000 години преди Христос, намерени в Либия. Оказва се, че първите животновъди в този район са доили крави и са произвеждали мляко. Резултатите от анализа са публикувани в сп. “Нейчър“.
Учените от Катедрата по органична геохимия в Университета на Бристол и колегите им от „Сапиенца“ в Рим са подложили на молекулен и изотопен анализ остатъците от мастни киселини, абсорбирани по стените на небоядисани грънци на възраст от 7000 г. Те са били намерени в археологически разкопки в планината Тадрарт Акакус (на снимката) в Либия.
Анализът показал, че половината от съдовете са били някога пълни с млечни продукти. За хората от неолита в Европа се знае, че млякото е било важно за тяхното изхранване. Сега за първи път има доказателства, че това важи и за праисторическия човек в Африка, казва Джули Дюн, член на научния екип, цитирана от „Сайънс дейли“.
Освен това резултатите хвърлят светлина и върху еволюцията на храносмилателния ензим лактаза, който е възникнал, изглежда, в момента, когато праисторическите хора са започнали да пият мляко, добавя изследователката.

Станете почитател на Класа