Пълните деца са по-малко здрави и се справят по-зле в училище

Децата, които страдат от затлъстяване, докато растат, са изложени не само на по-голям риск от астма и диабет. Ново изследване показа, че те се справят по-зле и в училище, предаде “Дейли мейл”.
Изследователите от три университета в САЩ са открили, че децата с наднормено тегло от 3 до 9 години се справяли по-зле с тестовете по математика от слабите си връстници. Данните се добавят към нарастващия брой изследвания, които показват, че затлъстяването се свързва с по-ниски академични постижения, а оттам и с по-лоши перспективи пред кариерата в дългосрочен план.
“Нашето изследване показва, че затлъстяването в ранните години на училището може да навреди на социалното и емоционалното състояние на децата, както и на академичните им постижения”, заявява водещият автор на изследването Сара Гейбъл от Университета на Мисури, Колумбия. С помощта на колегите си от Калифорнийския университет на Лос Анджелис и Университета на Върмонт тя е проучила национална представителна извадка от над 6250 деца. Данните им са били записвани от началото на детската градина на 3-годишна възраст до 5-и клас, на 9 години. В пет различни момента родителите са дали информация за семействата си, учителите са докладвали за междуличностните умения и емоционалното състояние на децата, а самите деца са били измерени, претеглени и подложени на тестове.
В сравнение с децата, които никога не са били дебели, момчетата и момичетата, при които затлъстяването е продължило от началото на изследването, са се справили по-зле на тестовете по математика от първи до пети клас. Момичетата, които са били постоянно с наднормено тегло, са имали и по-ниски социални умения.
Изследователите смятат, че лошото математическо представяне на момичетата и момчетата с наднормено тегло може да бъде обяснено с това, че те са се чувствали и по-тъжни, самотни и уплашени.
Затлъстяването е нарастващ проблем във всички западни страни. През 2010 г. 30% от момчетата и момичетата във Великобритания на възраст от 2 до 15 години са били класифицирани с наднормено тегло или затлъстяване. Съпътстващите наднорменото тегло болести, като сърдечносъдови проблеми и диабет, са стрували 4,2 милиарда лири на здравната система.
Изследването е публикувано в сп. “Развитие на децата”.

Станете почитател на Класа