Американци доказаха, че фракингът може да причини земетресения

Американско изследване на Националния изследователски съвет на САЩ показва, че хидравличното разбиване, известно като фракинг, може да причини земетресения, предаде „Сайънтифик америкън“. Въпреки че броят на земетресенията, предизвикани от хидравличните проучвания, е изключително малък, след дълъг спор все пак бе доказано, че те могат да предизвикат сеизмични събития. Оказва се, че рискът от земетресения не се поражда от самото сондиране или вкарването под налягане на вода, обогатена с химикали, а от изпомпването на остатъчната вода след тези операции обратно в пясъчници или други формации, вместо тази вода да бъде събирана и съхранявана над повърхността на земята.
През януари подобен процес е причинил земетресение с магнитуд 4.0 по Рихтер в Йонгсраун, Охайо, навръх Нова година. Подобно обратно впръскване на водата реално се използва и при добива на петрол и газ, като и там се наблюдава повишаване опасността от земетресения.
Докладът на Националния изследователски съвет на САЩ свързва няколко земетресения с конкретни петролни и газови кладенци, при които след сондиране и впръскване на газ или вода за източване на остатъчни залежи са се появили трусове. Докладът обвързва земетресенията и с геотермалните източници на енергия, при които чрез определени технологии горещата вода в подземни пещери се трансформира в пара и се използва за производство на електричество. За целите на доклада са били изследвани две технологии - впръскването на вода и улавянето и съхраняването на въглерод, но за втората съществува само едно място, където тя се прилага, и затова данните за нея са минимални.
Като цяло докладът заключава, че технологиите, които балансират между количеството течности, които са добити и инжектирани, в това число и при обикновените нефтени кладенци, предизвикват по-малко сеизмични събития.

Станете почитател на Класа