Качваме се в Космоса по кабел от въглеродни нанотръби

Излизането в орбита ще стане значително по-достъпно, ако японската строителна компания Obayashi Corp. осъществи амбициозния си проект да изгради космически асансьор до 2050 г., съобщи Space.com.
Гигантското съоръжение ще се движи с 200 км/ч и ще може да изпраща хора до орбитална станция на 36 000 км над земната повърхност. Станцията ще разполага с жилищни помещения, космически лаборатории, както и съоръжение за събиране на соларна енергия, с което ще може да се изпраща електричество на Земята. Пътешествието с асансьора ще отнема малко повече от седмица. Базираната в Токио компания планира да опъне кабел от космодрум на Земята до 96 000 км над земната повърхност – това е една четвърт от разстоянието между нашата планета и Луната. Противовес, поставен на далечния край, ще държи кабела закотвен в Космоса. Кабината на асансьора ще побира 30 души. Тя ще се движи по кабела, вероятно с помощта на магнитни линейни двигатели.
В продължение на десетилетия идеята за космическия асансьор е предлагана като алтернатива на скъпите и опасни космически пътешествия с ракети от футуристи и автори на научна фантастика като Артър Кларк. Досега обаче никой не е успял да осъществи тази концепция.
Една от основните трудности пред подобен проект е намирането на достатъчно здрав и лек материал, от който да се изработи толкова дълъг кабел. Оптимизмът на експертите от Obayashi е подхранван отчасти от тяхното убеждение, че подходящ материал най-после е открит – въглеродните нанотръби, създадени през 90-те години. Инженерите обаче все още не са намерили начин да произвеждат въглеродните тръби достатъчно евтино и ефикасно, за да стане възможно изграждането на кабел за бъдещия космически асансьор. В действителност цената, която все още не е изчислена, може да се окаже най-сериозната пречка пред проекта.

Станете почитател на Класа