Мъжката хромозома не е обречена

Теорията, че мъжката Y хромозома може да изчезне след 5 млн. години, беше опровергана от ново изследване, според което загубата на гени е спряла, съобщи „Дейли мейл“.
Проучване сред маймуни от вида макак резус показва, че въпреки че мъжката ДНК в миналото се е изгубвала, темпът на тази загуба се е забавил значително. Учените се надяват, че откритията им ще сложат край на спекулациите, че Y хромозомата е обречена, тъй като нейните 1400 гени са се стопили значително през последните 300 милиона години. Поддръжниците на тази хипотеза вярват, че Y хромозомата ще продължи да губи гени, докато не изчезне напълно. Те се аргументират със сравненията между човешките Х и Y хромозоми. Смята се, че в ранната история на бозайниците мъжката и женската хромозома са били идентични, докато сега Y хромозомата има около 78 гена, а X хромозомата – цели 800.
В новото изследване Дженифър Хюс и колегите й от института „Уайтхед“ в Кембридж, Масачузетс, са секвенирали Y хромозомата на резус макака, който е отделен от човека с 25 милиона години еволюция. Изводът е, че генетичният упадък в скорошната история е минимален, като човешката мъжка хромозома не е губила гени през последните 6 млн. години, а за 25 млн. години от Y хромозомата е изчезнал само един ген.
„Y хромозомата няма да ходи никъде, загубата на гени е спряла. Очевидно гените в мъжката хромозома имат жизненоважна функция, за която все още не знаем много, но тези гени са се запазили доста успешно при естествения подбор“, обясни Хюс.

Станете почитател на Класа