Създават „зелена“ пластмаса с нанотехнология

Холандски учени намериха начин да превърнат растителна маса в градивните елементи на обикновената пластмаса с помощта на нанотехнология, която предлага алтернатива на производството, базирано на петрол, съобщи Ройтерс.
След като разработили нов вид железен катализатор от наночастици, учените от университета в Утрехт и компанията Dow Chemical успели да произведат етилен и пропилен – предшествениците на веществата, срещани в най-различни продукти – от компактдискове до найлоновите торбички в магазина.
Съществуващите в момента биопластмаси, които се разработват от посеви като царевица и захар, имат ограничено приложение, тъй като не могат изцяло да заместят продуктите на основата на петрола. С помощта на новата технология се произвеждат вещества, които са идентични на базираните на петрола, което позволява те да се използват в най-различни индустрии. Това обаче означава, че разработената по този начин пластмаса няма да е биоразградима, въпреки че за направата й са използвани възобновяеми източници.
Учените предлагат да се използват нехранителни източници на биомаса за новия процес като бързорастящи дървета или треви, вместо традиционните посеви, за да се ограничи конкуренцията за ресурси между храните и горивата.
Намаляването на резервите от изкопаеми горива и повишаващите се нива на парникови емисии предполагат увеличено търсене на биопластмаси. Пластмасата, базирана на биомаса, може обаче да се окаже подложена на същите критики, които спъват производството на биогорива. Според критиците при производството на биогорива се използват обработваеми площи, които биха могли да се използват за земеделски цели, с което се ограничават хранителните и водните ресурси за бързо нарастващото световно население. Освен това производството на биогорива също има въглероден отпечатък, особено ако за целите му се изсичат тропически гори.

Станете почитател на Класа