Биологичният часовник изменя имунната система

Точният момент от денонощието се оказва важен фактор в риска от заразяване, смятат американски учени, цитирани от Би Би Си.
Изследователите от Йейлския университет показаха как протеин на имунната система се повлиява от промените в тялото в различните части на деня. Откритията показват, че времето на заразата оказва влияние върху това, колко остра е тя.
Растенията, животните и дори бактериите имат 24-часов ритъм, известен като биологичен часовник. Имунната система трябва да идентифицира заразата, преди да започне да се бори с нея. Учените са изследвали един от протеините, участващи в този процес на идентифициране – протеина TLR9, който засича бактериална и вирусна ДНК. Експерименти с лабораторни животни показали, че количествата TLR9, които организмът произвежда, и начинът, по който протеинът функционира, се контролират от биологичния часовник и варират през различните части на денонощието. Имунизирането по време на пика на активността на TLR9 подобрявала имунната реакция, станало ясно от изследването. Най-големият риск от фатален край при отравяне на кръвта например се появявал между 2:00 и 6:00 часа.
Проф. Ерол Фикрих, който е ръководил изследването, твърди, че е установена „пряка молекулярна връзка между биологичния часовник и имунната система, която може да има важна роля при превенцията и лечението на заболявания. Изглежда, разстройването на биологичния часовник влияе върху податливостта ни на патогени“. Фармацевтичните компании вече започват да тестват ефикасността на лекарствата в различни части от денонощието и учените са убедени, че до 10 години биологичният часовник ще е важен фактор в медицината.

Станете почитател на Класа