Имунни клетки камикадзета спират ХИВ

Вирусите не могат да се възпроизвеждат самостоятелно – те имат нужда от клетки домакини, които превръщат във фабрики за производство на вируси. Изследването на международен екип от учени, цитирани от Би Би Си, показва как някои части от имунната система унищожават собствените си градивни материали и така спират разпространението на ХИВ. Вирусът атакува имунната система и отслабва защитните сили на организма до такава степен, че дори най-обикновени инфекции могат да се окажат фатални. Не всички елементи от имунната система обаче са податливи на вирусната атака. Макрофагите и дендритните клетки например, които играят важна роля в имунните реакции, изглежда, са по-устойчиви.
Миналата година беше установено, че протеинът SAMHD1 е основен елемент от тази устойчивост. Сега учените смятат, че са разгадали как действа този протеин. Те показаха как SAMHD1 разбива градивните елементи на ДНК. Ако дадена клетка трябва да се копира, тя използва именно тези градивни елементи – деоксинуклеозид-трифосфати, от които се създават нови копия на ДНК. Тези елементи обаче могат да се използват и от вирусите.
Новото изследване показва, че SAMHD1 понижава нивата на деоксинуклеозид-трифосфатите до такава степен, че изграждането на вирусната ДНК става невъзможно и така се предотвратява заразата. Когато протеинът SAMHD1 бил отстранен, нивата на деоксинуклеозид-трифосфатите се повишавали и клетките били заразявани.
Според учените има логика производството на този протеин да е поверено на клетки като макрофагите. Тъй като макрофагите буквално изяждат опасните организми, би било опасно тези организми да разполагат с клетъчните механизми, с които биха могли да се копират. Освен това макрофагите нямат нужда от тези механизми, тъй като те самите не се размножават. Затова макрофагите разполагат с протеина SAMHD1, за да могат да се освобождават от градивните елементи, които опасните организми могат да използват, за да се копират.
Учените засега обаче не са наясно как биха могли да използват този антиретровирусен механизъм, тъй като повечето имунни клетки трябва да се делят, за да увеличават броя си, което е част от имунната защита.

Станете почитател на Класа