Стволови клетки възстановяват сърцето след инфаркт

Последиците от получен инфаркт могат да бъдат заличени от стволови клетки, извлечени от сърцето на самия пациент и реимплантирани в него. Това показва революционно изследване на американски учени от Cedars-Sinai Heart Institute в Лос Анджелис, цитирано от Би Би Си.
Сърдечният удар се получава тогава, когато съсиреци спират притока на кръв към сърцето и то започва да усеща липсата на кислород. В процеса на възстановяване мъртвата мускулна тъкан се замества от съединителна, но тя не може да изтласква кръв със силата на сърдечния мускул. Ето защо медици от цял свят търсят начин за "регенериране" на сърцето, така че в гърдите на човека, претърпял инфаркт, да има истински биещ мускул вместо съединителна тъкан. Именно за тази цел могат да се използват стволовите клетки, които имат свойството да се трансформират в каквито и да било други.
В хода на проучването си учените взели част с големината на половин стафида от сърдечната тъкан на пациент, получил удар около месец по-рано. В лабораторни условия от нея били извлечени и размножени стволови клетки. След това приблизително 25 милиона от тях били реимплантирани в артериите около сърцето.
В изследването участвали общо 25 души. Преди началото на лечението било установено, че съединителната тъкан формирала 24% от левите камери на сърцата им. След шест месеца количеството й намаляло до 16 на сто, а година по-късно то вече било едва 12%.
Предвид тези резултати учените заключили, че стволовите клетки притежават безпрецедентната способност да намаляват белезите и едновременно с това да изграждат здрава тъкан. Което дава основание да се очаква спасяването и удължаването на живота на милиона хора по света, претърпели инфаркт.

Станете почитател на Класа