Защо последното блокче шоколад ни се струва най-вкусно?

Защо последното парче шоколад винаги ни се струва по-вкусно от предишните? Изследователи от университета в Мичигън, САЩ, обясниха психологически този факт. Като знаем, че нещо е към края си, ние го възприемаме в повечето случаи позитивно, казва пред „Телеграф“ ръководителят на екипа Ед О`Брайън. Това ни мотивира и ние искаме да извлечем най-доброто, преди то да свърши. Достатъчно е да кажеш на хората, че едно нещо привършва, за да го заобичат повече, обяснява психологът.
Екипът е провел експеримент с група от 52-ма студенти. Те е трябвало да опитат 5 парчета шоколад от различен вид и да обяснят какво изпитват. Когато е било раздадено последното блокче, само някои са били предупредени, че то е последното. Две трети от тези, които са били предупредени, са заявили, че последното парче най-много им е харесало. От останалите само 22% са го определили като най-вкусното. Резултатите са публикувани в американското сп. „Психологическа наука“.
Според Ед О`Брайън ефектът е валиден за всички неща от ежедневието. Затова повечето хора очакват нещата да свършват добре – филмите да имат щастлив край, обядът да приключва с десерт.
Резултатите от експеримента дават тежест и на приказката „ Остави най-хубавото за накрая“.
Това разбиране обаче може да има негативно приложение. Например кандидатите за интервю, които се явят първи, може да имат по-малки шансове да получат работата, от тези, които са изпитани последни.

Станете почитател на Класа