Лесно произносимото име повишава шанса за успех

Хората с по-лесно произносими имена по-лесно получават повишения, тъй като по-сложните имена предизвикват негативни реакции от висшестоящите. Това показва изследване, цитирано от в. „Дейли телеграф“.
Американски и австралийски учени открили, че „ефектът на произносимостта“ оказвал сериозно влияние върху това как хората са възприемани от колеги и приятели. Тяхното изследване показва, че колкото по-лесно се произнася името на един човек, толкова по-голям успех има той на работното място и толкова по-бързо получава повишение.
Според Саймън Лахам от университета на Мелбърн, водил изследването, хората с по-обикновени имена като цяло се възприемат по-положително. „Този ефект не се дължи само на дължината на името или доколко то звучи чуждо, по-важно е колко лесно се произнася“, обясни той.
Учените проследили кариерата на около 500 студенти от европейски и азиатски произход, както и на 500 американски адвокати. Изследването показва, че колкото по-лесно произносими имена имали участниците, толкова по-вероятно било да влязат в политиката например. Освен това американските адвокати с по-прости имена били повишавани по-бързо.
Сред най-лесно произносимите имена учените посочили Шърман, Дженкинс, Бенсън и О'Съливан, докато за по-сложни се смятат имена като Фаркуарсън (от шотландски произход), ирландското име Локнейн, както и европейски имена като Лешчинска например.
Откритието придава допълнителна тежест на предишно проучване, според което акциите с по-прости имена имат по-добри първоначални резултати на борсата.

Станете почитател на Класа