Черна дупка поглъща астероиди в центъра на Галактиката

Гигантската черна дупка в центъра на нашата галактика може да поглъща астероиди, заключи екип от астрономи. Те са се опитали да установят защо черната дупка Sagittarius A* излъчва рентгенови лъчи един път дневно, съобщи “Дискавъри”. Излъчванията са с различна яркост и обикновено траят няколко часа. Учените подозират, че голяма група астероиди обикаля около черната дупка, след като са се откъснали от своите слънчеви системи. Те изчисляват, че астероиди, които преминат на разстояние от дупката, сходно с разстоянието между Земята и Слънцето, биха се поддали на гравитационното й привличане, вследствие на което ще бъдат разкъсани на парчета. Смята се, че откъсналите се от собствените си звезди астероиди преминават през горещите газове около черната дупка, при което се изпаряват, предизвиквайки излъчване на рентгенови лъчи. Остатъците им в крайна сметка се поглъщат от черната дупка, която е 4 милиона пъти по-тежка от Слънцето.
През годините учените са стигали и до други теории, които обясняват изригванията на рентгенови лъчи. Едното от тях е, че те са следствие от големи количества плазма, която се влива в черната дупка.
Изследването повдига и въпроса какво би се случило на планети, които попаднат в гравитационното поле на черната дупка. Подобно драматично събитие ще сложи край на всякакъв живот на планетата, подчертават учените. Според тях унищожението на планета преди 100 години може да е предизвикало голямото излъчване на рентгенови лъчи от черната дупка, което все още се отразява от близките облаци. Изследването е публикувано в “Месечни бележки на кралското астрономическо общество”.



Ядрена бомба може да предотврати Армагедон

Учени изчислиха, че атомна бомба може да превърне в прах астероид, който заплашва Земята, предаде в. “Дейли мейл”. Това може да спаси нашата планета, ако се окаже, че към нея се е насочило звездно тяло. Според Робърт Уейвър от Лос Аламос, ако астероид бъде забелязан късно, само няколко месеца преди сблъсъка, това може да предизвика щети по цял свят, така че има смисъл човечеството да бъде подготвено да се защити. За разлика от филма “Армагедон”, в който Брус Уилис и космическият му екипаж отлитат към приближаващ астероид, за да поставят ядрена бойна глава близо до центъра му, ядрената бойна глава може да бъде доставена и с ракета. Това е показал моделът, съставен с помощта на един от най-мощните компютри Cray в националната лаборатория “Лос Аламос”. Физиците са изследвали ефекта от ядрена експлозия върху приближаваща се космическа скала с помощта на изчисленията, извършени от 32 хиляди процесора. Според тях можем да се справим с астероид с дължина 500 м и ширина 250 м, съставен от гранитни скали. Ако бомба със сила един мегатон бъде поставена отстрани на подобно небесно тяло, тя може да го раздроби на безвредни отломки.

Станете почитател на Класа