Америка и Евразия ще се сблъскат на Северния полюс

Америка и Евразия ще се сблъскат при Северния полюс, смятат учените от Йейлския университет. Тази прогноза обаче не бива да ни стряска, тъй като според изчисленията това ще стане най-рано след 50 млн. години. Учените предвиждат, че Африка и Австралия също ще се присъединят към новия суперконтинент – следващото струпване на земните маси. Смята се, че това се е случило за последно преди 300 млн. години, когато е съществувал суперконтинентът Пангея. Земните маси са в непрекъснато движение заради тектоничната активност. Това води до образуването на райони като Средноатлантическия хребет, където се е образувала Исландия, и такива като японското крайбрежие, където има застъпване на континенталните плочи.
Геолозите смятат, че движението на тези плочи периодично събира всички континенти от милиарди години насам. Така са се образували хипотетичните суперконтиненти Колумбия преди 1,8 млрд. години, Родиния преди 1 млрд. години и Пангея преди 300 млн. години.
Бъдещият суперконтинент вече получи името Амасия, тъй като се очаква той да се образува от сблъсъка на двете Америки и Азия. Сега учените се опитват да предвидят кога и къде точно ще се формира Амасия, като анализират данните за нейните предшественици. „Според нашия модел Северна и Южна Америка ще се обединят с изчезването на Карибско море, а Америките и Азия ще се сблъскат над Северния полюс“, обясни Рос Мичъл от Йейлския университет.
Този модел поставя двете Америки в така наречения Тихоокеански „огнен пояс“. Единствено Антарктида ще остане изолирана от новия суперконтинент, към който ще се присъединят Европа, Африка и Австралия.

Станете почитател на Класа