НАСА прекратява съвместните мисии до Марс с Европа

НАСА изглежда готова да се изтегли от съвместните мисии до Марс с Европейската космическа агенция, съобщи Би Би Си.
От американската космическа агенция са уведомили ЕКА, че едва ли ще могат да участват в инициативите по програмата ExoMars, които предвиждат изпращането на орбитален сателит и голям роувър на Червената планета заради недостиг на средства. Сега Европа ще трябва да разчита на партньорството на Русия, за да осъществи планираните мисии.
Ако изтеглянето на НАСА бъде потвърдено, това ще е поредният обрат в продължителната сага, който ще застраши сериозно европейските амбиции към Марс. В момента плановете предвиждат изпращане на орбитален сателит през 2016 г., който да издирва метан и други газове в марсианската атмосфера, както и автономен роувър през 2018 г., който да прокопае дупка под повърхността на Червената планета.
НАСА трябваше да предостави инструменти и комуникационен пакет за сателита, както и голяма част от оборудването за роувъра, в допълнение към ракетата-носител и системата за кацане, която да приземи робота на марсианската повърхност.
Притесненията около бюджета на НАСА за марсианските изследвания вече накара ЕКА да потърси Роскосмос като потенциален партньор за програмата ExoMars. Последните сигнали от Вашингтон обаче станаха причина Европейската космическа агенция да започне обсъждането на двустранно споразумение с намерението Роскосмос да поеме повечето от отговорностите, от които американците се очаква да се откажат. Сред тях вероятно ще са предоставяне на инструменти за сателита и две ракети „Протон“ за двете мисии. Тъй като руснаците обаче не притежават всички умения, с които НАСА предлагаше да се включи в ExoMars, ЕКА ще бъде принудена да се върне към по-стар и по-малък дизайн за роувъра.
Техническите предизвикателства, свързани с преструктурирането на мисиите, вероятно ще бледнеят в сравнение с трудностите, свързани с посрещането на допълнителните разходи. Промените неизбежно ще раздуят бюджета над вече съгласуваните от страните-членки на ЕКА 1 млрд. евро.
Програмата ExoMars беше официално стартирана през 2005 г. ЕКА вече похарчи 200 млн. евро за технологични разработки и няма да е склонна да се откаже от проекта.



Рекорден наплив от кандидат-астронавти

Американската космическа агенция получи над 6300 молби от кандидат-астронавти, което е два пъти повече от обичайното.
Одобрените кандидати ще живеят и работят на борда на Международната космическа станция, ще участват в създаването на космическия апарат „Орион“ и ще работят в партньорство с компаниите, които са натоварени със задачата да предоставят транспортни услуги до МКС. „Обикновено получаваме между 2500 и 3500 кандидатури за всеки клас“, обясни Дуейн Рос, който оглавява отдела за подбор на астронавти в НАСА. „Бяхме изненадани, но и много доволни от интереса към обявата ни. За мен това е доказателство, че обществото остава силно заинтересовано от продължаването на изследванията в Космоса“, каза още Рос.
Одобрените кандидати ще бъдат обявени следващата пролет, като новите астронавти ще се обучават две години, преди да бъдат напълно подготвени за космически мисии.

Станете почитател на Класа