Мъховете охладили Земята преди милиони години

Първите растения на Земята вероятно са предизвикали застудяването на планетата още преди 470 милиона години, сочи изследване, цитирано от Би Би Си. Досега се считаше, че температурите са започнали постепенно да падат преди 370 милиона години, когато започнали да никнат дърветата.
Обяснението за това, че мъховите растения са станали причина за настъпването на кратки ледени епохи, се крие във взаимодействието им със скалите. Според учените така се е формирал климатът, който и до днес има на Земята.
Въглеродният диоксид е като пухен юрган за земята - колко по-силна е концентрацията му, толкова повече скачат средните температури. Атмосферните му нива преди 480 милиона години са били 16 пъти по-високи, отколкото в наши дни, което е довело до повишаване на температурата. Около 20 милиона години по-късно обаче въглеродният диоксид намалял наполовина и планетата започнала рязко да се охлажда. Така се образували и ледените шапки около полюсите. Експерти от Оксфордския университет твърдят, че именно мъховете са довели до спада в нивата на CO2.

Станете почитател на Класа