Проверяват дали антиматерията тежи повече от материята

Антиматерията може да тежи повече от материята, твърдят физици от Калифорнийския университет в Ривърсайд, които искат да проверят как се държи антиматерията в условията на гравитация. Отговорът на този въпрос може да обясни защо на пръв поглед не съществува антиматерия и защо Вселената се разширява с нарастващ темп, съобщава „Спейс дейли“.
Учените са предприели първата стъпка към измерването на поведението на атом позитроний, изграден от електрон и позитрон. Позитронът е аналогът на електрона в антиматерията със същата маса, но с положителен заряд. Учените първо разделили позитрона от електрона в позитрония, за да се предотврати анихилирането на тази нестабилна система. Така физиците могат да измерят ефекта на гравитацията върху нея. “С помощта на лазери ние отслабихме връзките в атома и увеличихме разстоянието между електрона и позитрона. По този начин не позволихме на електрона и позитрона да се унищожат взаимно, за да можем да проведем експерименти с тях“, обясни Дейвид Касиди от Департамента по физика и астрономия в Калифорнийския университет в Ривърсайд. Учените планират да създадат лъч от такива позитрониеви атоми и да изследват поведението му в условията на гравитация. „Ще наблюдаваме изкривяването на лъча, за да разберем как му влияе гравитацията. Ако открием, че поведението на антиматерията и материята се различава, това ще е много шокиращо за света на физиката“, обясни Касиди.
В момента се смята, че материята и антиматерията са напълно аналогични, с изключение на някои свойства като заряда. Това предположение води до очакването, че при Големия взрив би трябвало да са се образували равни количества материя и антиматерия. Тъй като обаче във Вселената не се намират големи количества антиматерия, физиците търсят разликите между тях, които ще обяснят това несъответствие.

Станете почитател на Класа