Склонността към престъпления е генетично заложена

Склонността към извършване на престъпления е закодирана в гените, сочи проучване на екип експерти от Университета в Тексас, цитирано от вестник "Дейли телеграф". Те установили, че не един определен ген, а съвкупност от хиляди такива карала някои хора да престъпват закона.
Повече криминолози обаче отричат заключенията на специалистите и твърдят, че престъпното поведение се дължи на трудностите, с които ни се налага да се борим в живота. Най-силният мотив за дадена личност да се превърне в престъпник била бедността, убедени са криминолозите.
Изследователите от Тексас наблюдавали групи от три типа хора - нарушавали закона през целия си живот, извършвали престъпления само в тийнейджърските си години и такива с абсолютно чисти досиета. Оказало се, че само онези, които били замесени в престъпна дейност като подрастващи, са действали незаконно заради обстоятелствата. Не така обаче стояли нещата при хората, престъпвали закона перманентно.
В хода на експеримента не било установено точно кои гени ни правят престъпници, но се доказало, че до 70% от склонността на човека към криминални прояви през целия му живот е генетично заложена.

Станете почитател на Класа