Мантия невидимка ще скрива изтребители

Американски учени направиха още една стъпка към създаването на истинска мантия невидимка, след като успяха да скрият големи предмети от всички посоки, съобщи АФП.
Откритието е поредният успех в използването на необикновени материали за манипулиране на светлината – трик, който е от особен интерес конкретно за армията. Учените от Тексаския университет в Остин успели да скрият 18-сантиметров цилиндър от светлината в микровълновата част на енергийния спектър. Въпреки че онези, които очакват магия в стил „Хари Потър“, ще бъдат разочаровани, учените посочват, че експериментът е важно доказателство на принципа, че така наречените плазмонни метаматериали могат да постигат ефекта на мантия невидимка. Изтребител, покрит с такъв материал например, ще има „свръхстелт“ статус и ще бъде невидим от всички посоки за радарни микровълни, обяснява съавторът на изследването Андреа Алу.
Плазмонните метаматериали са изработени от метал и непроводими синтетични вещества с наноструктура, по-малка от дължината на вълната на светлината, която достига до нея. В резултат, когато идващите фотони се сблъскват с материала, те предизвикват електрически ток, който кара светлинните вълни да се разпръскват.
В рамките на експеримента учените изработили обвивка от такива плазмонни метаматериали и поставили цилиндъра в нея, след което го изложили на комбинация от микровълни. Микровълните, разбиващи се в обвивката, се сблъсквали с микровълните, отскачащи от предмета, което не им позволявало да изпратят обратен сигнал на наблюдаващия.
„Когато вълните си взаимодействат по този начин, те се елиминират взаимно, и покритият предмет става невидим от всички посоки на наблюдение“, обясни Алу. По думите му с тази технология могат да бъдат скривани предмети с всякакви форми. Изследването показало, че мантията невидимка е най-ефективна при микровълни с честота 3,1 гигахерца.
Новата технология може да бъде пригодена и за видимата светлина, но скриваните обекти ще трябва да са много малки – с размери от няколко микрометъра. Въпреки това микровълновите метаматериали могат да намерят важни приложения.
„Те могат да се използват за устройства, които правят предметите невидими за радарите. Не е необходимо дори да се скрива целият изтребител, а само горещите точки като стабилизатора например, тъй като той отразява най-голяма част от енергията от микровълновите радари“, обясни още Алу.
Технологията може да намери приложение също и в свръхмощни оптични микроскопи, убедени са учените.

Станете почитател на Класа