Слабото Слънце няма да забави глобалното затопляне

По-слабата слънчева активност през следващите 90 години най-вероятно няма да забави значително повишаването на глобалните температури, причинено от парниковите газове, съобщи Ройтерс, позовавайки се на доклад на британската метеорологична служба и университета в Рединг.
Експертите установили, че слънчевата активност ще намалява до 2100 г., но това ще доведе до понижаване на температурите с едва 0,08 градуса по Целзий. „Изследването показва, че промяната в слънчевата активност няма да окаже значително влияние върху глобалните температури и няма да доведе до ограничаване на затоплянето, което очакваме като ефект от парниковите емисии“, обясни Гарет Джоунс от британската метеорологична служба.
Учените предупреждават, че можем да очакваме по-екстремни метеорологични условия по цялата планета през този век заради глобалното затопляне. Земята се очаква да се затопли с повече от 2 градуса по Целзий до края на века заради повишените нива на парникови емисии в атмосферата. Сегашните ангажименти за намаляване на количествата въглероден диоксид и други парникови газове не се смятат за достатъчни за ограничаване на затоплянето под 2 градуса. Ако този праг бъде преминат, рискуваме да станем свидетели на нестабилен климат, при който екстремните метеорологични явления ще станат често срещани.
През изминалия век слънчевата активност се увеличи до максимално ниво и проведени наскоро изследвания показват, че тази активност е достигнала или наближава своя пик. Учените са използвали този пик като отправна точка, за да разработят модели на възможните промени в слънчевата активност през този век. Според изследването дори и ако слънчевата активност падне под най-ниското наблюдавано ниво в периода между 1645 и 1715 г., известно като минимума на Маундер, глобалните температури не биха се понижили с повече от 0,13 градуса по Целзий.
„Най-вероятният сценарий е да видим цялостно понижаване на слънчевата активност в сравнение с миналия век, при което може да достигне до минимума от 1820 г. Вероятността слънчевата активност да падне до минимума на Маундер е едва 8%“, обясни Майк Локууд от университета в Рединг.

Станете почитател на Класа