Химикали в пластмасата намаляват ефективността на детските ваксини

Химикали, често срещани в пластмасови контейнери и опаковки за храна, могат да намалят ефективността на детските ваксини, показва изследване на учени от „Харвард“, цитирано от „Дейли телеграф“.
Изкуствено произвежданите химикали, известни като перфлуорни съединения (PFC), се срещат в най-различни предмети, които употребяваме всеки ден, като тигани с незалепващо покритие, водоустойчиво облекло и опаковки, използвани от веригите за бързо хранене. Предишни изследвания вече установиха връзка между повишените нива на въпросните химикали, които могат да останат в организма с десетилетия, и ранната менопауза и намалена фертилност при жените. Сега ново проучване показва, че излагането на PFC по време на вътреутробното развитие и първите години от живота на децата, може да ограничи защитата от зарази, която предоставят ваксините.
Учените от „Харвард“ изследвали близо 600 деца от Фарьорските острови, като измерили нивата на PFC в кръвта им, както и количеството антитела, които се образували след ваксинации против тетанус и дифтерия. Проучването показва, че децата с два пъти по-високи нива на три основни перфлуорни съединения образували 49% по-малко антитела. Това обаче не означава непременно, че ваксината е два пъти по-малко ефективна, но според учените при 10% от децата антителата били толкова малко, че не можели да гарантират почти никаква защита. Това според тях означава, че негативното влияние на PFC върху детските ваксинации трябва да се разглежда като потенциална заплаха за общественото здраве.

Станете почитател на Класа