Слънцето "бомбардира" Земята с радиационни частици

Най-силното слънчево изригване от седем години насам застигна Земята вчера, съобщи "Дейли мейл". Последната подобна "атака" от Слънцето стана факт през май 2005 г.
Радиацията, отделяща се под формата на протони, лети със скорост близо 150 млн. км/ч. Отделянето й ще е проблем главно за сателитите и астронавтите в Космоса. Тя може да доведе и до смущения в самолетите, движещи се по полюсите на планетата.
След внимателно проучване специалисти от НАСА решиха, че шестимата астронавти, които в момента се намират на Международната космическа станция, не трябва да полагат никакви по-специални усилия, за да се защитят от вредните излъчвания.
"Цялото пространство между Земята и Юпитер е изпълнено с протони, които не могат да изчезнат просто така". С тези думи американският физик Дъг Бискер обяснява факта, че ефектите от изригването продължават с дни.
Първо идва електромагнитната радиация, после тази под формата на протони и накрая - изхвърлянето на коронална маса - плазма от Слънцето. Обикновено тя се движи със скорост от 1600 до 3200 млн. км/ч, но при вчерашното изригване този показател е бил двойно по-висок, допълва Бискер.
Именно плазмата е тази, която създава повече проблеми на нашата планета, като прекъсванията на електричеството например.

Станете почитател на Класа