Телескоп на дъното на Средиземно море ще разкрива загадките на Вселената

Подводна обсерватория за 250 млн. евро ще засича неуловимите частици неутрино, които бомбардират планетата от Космоса, съобщи „Дейли телеграф“.
Обикновено тези високоенергийни частици преминават през Земята незабелязано, но учените се надяват, че с помощта на новия телескоп ще могат да уловят следите на неутрино, което ще промени изцяло виждането им за Вселената. С изграждането на телескопа под водата, която е много по-плътна от въздуха, се смята, че шансовете да бъде засечено неутрино при сблъсък с атом от морската вода се увеличават значително. Финансираният с европейски средства проект обещава да разкрие повече подробности за някои от най-значимите събития във Вселената, като Големия взрив например или експлозиите на свръхнови.
Телескопът, наречен KM3NeT (Multi-Cubic Kilometre Neutrino Telescope), се очаква да даде възможност на учените да наблюдават изцяло нови феномени, които не могат да бъдат засечени с помощта на съществуващите технологии.
Малък прототип на KM3NeT вече действа на южното френско крайбрежие и учените планират по-голям прототип да заработи до три години. Истинският телескоп ще се състои от повече от 12 000 сензора с размерите на плажни топки, които ще бъдат разположени на площ от над 1,5 кв. км под водата.
„Странното е, че телескопът под водата ще гледа „надолу“, а не към небето, но той ще промени виждането ни за Вселената. Всъщност ние пак ще наблюдаваме небето, но от обратната страна на Земята от Средиземно море“, обясни Лий Томпсън от Университета в Шефилд.

Станете почитател на Класа