И „сивите клетки“ стават зависими!

Социалните мрежи в интернет вероятно водят до промени в мозъка и социалния живот на хората, сочи изследване, цитирано от Би Би Си. Проучването е обхванало 125 студенти от университети в Лондон, на които са били направени 3-Д снимки на мозъка. Те показали пряка връзка между броя на приятелите, които даден човек има в социалната мрежа Facebook, и размера на определени части в мозъка, които имат роля за социалното общуване, паметта и аутизма.
Силна връзка била открита между броя на приятелите във Facebook и количеството на т.нар. сива материя в определени части на мозъка. Сивата материя е мозъчната тъкан, в която се извършват умствените процеси, а една от тези части била амигдалата, която отговаря за паметта и емоционалните реакции. Предишни проучвания вече са показвали връзката между количеството на сивата материя в амигдалата и размера и сложността на социалните мрежи в реалния свят, но това показва връзка и с познанствата във виртуалното пространство.
Учените, извършили изследването, обаче признават, че засега не е ясно дали използването на социални мрежи води до повече сива материя, или хората с определени мозъчни структури са по-добри в създаването на приятелства.
Социалните мрежи в интернет революционизираха общуването в много офиси - докато преди служителите споделяха подробности от личния си живот само с най-близките колеги от своето обкръжение, сега всеки знае къде е бил другият през ваканцията си и с кого е посрещал Нова година. Общуването онлайн се превръща и в един своеобразен тийм билдинг - познавайки колегите си в такива детайли, вие ги чувствате по-близки, отколкото преди, знаете в какво настроение са и можете да прецените дали моментът е удобен, за да ги занимавате с някакъв свой проблем, или пък да им предложите помощ.

Станете почитател на Класа