Премахват високосната секунда?

На среща в Женева вчера експерти от Международния телекомуникационен съюз започнаха обсъждане дали да се премахне високосната секунда, съобщи Би Би Си. Това е времето, което се добавя веднъж на всеки няколко години, за да се синхронизират изключително точните атомни часовници с времето, отговарящо на ротацията на Земята. Планетата ни не се върти около оста си с постоянна скорост и слънчевият ден постепенно, но неравномерно нараства или намалява с по няколко милисекунди. Причина за това са главно приливните сили на Луната.
За отстраняването на високосната секунда настояват САЩ, Франция и Германия, докато Китай, Канада и Великобритания искат тя да се запази. За окончателното й премахване обаче е необходимо съгласието на всички 200 страни - членки на организацията.
Високосната секунда се въвежда през 1972 г. Тогава учени, които следят активността на планетата, установяват, че времето от атомните часовници се разминава със слънчевото с 0.9 секунди.
"Противниците" на допълнителната секунда твърдят, че тя създава много проблеми в сферата на навигацията и телекомуникациите, включително интернет-връзката. "Защитниците" обаче твърдят, че премахването на секундата би означавало, че за първи път точното време ще се определя само от часовници, направени от човека, и няма да има нищо общо с въртенето на Земята. Така разминаването между двата типа време след няколко десетилетия ще бъде няколко минути, но след 500 години то вече ще е цял час.

Станете почитател на Класа