Нова молекула може да охлади планетата

Нова молекула, открита в атмосферата на Земята, може да предизвика охлаждащ ефект, съобщи Ройтерс.
Молекулата може да превръща замърсители като азотен диоксид и серен диоксид, освобождавани при процесите на горене, в съединения, които помагат за образуването на облаци. С това би могла да помогне в защитаването на планетата от слънчевите лъчи, обясняват учените.
През последния век средната температура се е покачила с 0,8 градуса по Целзий. Еколозите твърдят, че затоплянето през този век трябва да се ограничи под 2 градуса по Целзий, за да се предотвратят опасното покачване на морското равнище и други неблагоприятни последствия. Основните методи за овладяване на глобалното затопляне, като използването на възобновяеми енергийни източници и повишаването на енергийната ефективност, обаче не дават достатъчно бързи резултати. Въпреки че хипотези за съществуването на тези „химически посредници“ се изказват още през 50-те години, молекулите са засечени чак сега. Учените от университетите в Бристол и Манчестър и от националните лаборатории „Сандия“ в Ню Мексико са открили новите молекули, наречени бирадикали на Криге, с помощта на изключително мощен светлинен източник. Засичането на бирадикалите и измерването на скоростта, с която те взаимодействат, е станало възможно с помощта на уникалния апарат, разработен от учените в „Сандия“, който използва светлина от синхротронен излъчвател от трето поколение. Учените открили, че бирадикалите на Криге взаимодействат много по-бързо, отколкото се е смятало досега, и че те ускоряват формирането на сулфати и нитрати в атмосферата. Тези съединения водят до образуването на аерозоли, а в крайна сметка – и на облаци, които спират слънчевата светлина и охлаждат планетата.
„Установихме, че бирадикалите могат да окислят серния диоксид и да го превърнат в сярна киселина, която е известна с охлаждащия си ефект“, обясни Карл Пърсивал, един от авторите на изследването от Университета в Манчестър.
Все още обаче учените не могат да твърдят със сигурност колко молекули са необходими, за да се окаже осезаем ефект върху глобалните температури, а безопасността им предстои да бъде тествана.
Когато вулканът Пинатубо във Филипините изригна през 1991 г., в атмосферата попадна голямо количество серен диоксид, от който се образува мъгла от сярна киселина. Това ограничи количеството слънчева светлина, което стигаше до земната повърхност, с около 10%, понижавайки глобалните температури с близо 0,5 градуса по Целзий през следващите две години. Високата концентрация на серен диоксид, попаднал в атмосферата при мощни експлозии, може обаче да предизвика белодробни заболявания, киселинни дъждове и изтъняване на озоновия слой.
Молекулите се срещат в естествен вид в присъствието на алкени – съединения, освобождавани предимно от растенията. „Основният източник на бирадикалите на Криге не е зависим от слънчевата светлина, така че тези процеси ще протичат както през деня, така и през нощта“, обясни още Пърсивал. Най-мощният охлаждащ ефект вероятно ще се усети в райони, в които има висока концентрация както на алкени, така и на замърсители, което ще позволи на бирадикалите да действат – горещи точки като Хонконг и Сингапур, предвиждат учените.

Станете почитател на Класа