НАСА забранява продажбата на вещи от мисиите до Луната

НАСА отнема правото на астронавтите да продават сувенири, които са събрали по време на мисиите си на Луната, съобщава "Дейли телеграф". Мерките се налагат, след като стана ясно, че командирът на „Аполо 13“ Джим Ловел е продал на търг списъка, който му помогнал да спаси екипажа на американския космически кораб. За уникалния документ 83-годишният астронавт получи 247 000 паунда.
Адвокатът на НАСА Донна Шейфър разговаряла с аукционната къща, изтъргувала списъка, като категорично заявила, че само агенцията може да продава вещи, които са нейна собственост.
НАСА вече е предприела законови мерки срещу Ловел, както и срещу члена на екипажа на „Аполо 14“ Едгар Мичъл. Той опитал да продаде камера, използвана при пътуването до Луната през 1971 г., която НАСА планирала да остави на повърхността на спътника. Мичъл искал да я даде на търг в хода на кампания за събиране на средства за лечението на сина му Адам, който почина от рак през 2010 г. В крайна сметка обаче от агенцията го принудили да върне техниката.
Сега правният й екип възнамерява да забрани на астронавтите да продават дори вещите, които официално са тяхна собственост.

Станете почитател на Класа